Massage kan hjälpa vid fibromyalgi men det tar längre tid

Är du en av de 2-4% som lider av fibromyalgi? Som du säkert vet så påverkas du inte bara av smärtan utan även sömnen, humöret och men även kognitiva förmågor som minne och koncentration. Fibromyalgi minska ofta livskvalitets känsla och 30-45% av de som lever med sjukdomen upplever sig stressade. I artikeln ”Massage therapy in cortisol circadian rhythm, pain intensity, preceived stress index and quality of life off neon-light-2521551_1920fibromyalgia syndrome patients” av F. Rodrigues de Oliveria, L. Goncalves, F. Borghi, K. Venetura da Silva, A. Gomes, G. Trevisan, D. Xavier de Oliveira Crege (Complementary Therapies in clinical practis, 2018:85-90) fick patienterna med diagnostiserad fibromyalgi 24 behandlingar av svensk klassisk massage under 3 månader. Författarna mätte under tiden för studien hur personerna upplevde livskvalité, smärta, stress samt salivprov på cortisol. Resultatet av studien var att svensk klassisk massage förbättrade upplevelsen av livskvalité, minskade smärta i muskler samt stress. Resultatet kom dock efter ca två månaders behandling. Författarna kunde inte se att cortisol blev påverkad av massagen. De personer som lever med Fibromyalgi har generellt sett lägre cortisolhalt i kroppen vilket tros vara förklaringen till detta.
Har du fibromyalgi och vill prova på massage, gå in och boka en tid hos mig på http://www.wisemind.nu
Cecilia Nyberg
Leg. Sjuksköterska, diplomerad massör och medicinsk akupunktör
Wisemind massage & akupunktur i Eskilstuna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: