Medicinsk akupunktur

Medicinsk akupunktur

Jag, Cecilia Nyberg har gått utbildningen Medicinsk akupunktur genom Karolinska universitetet 2013 och är i grunden legitimerad sjuksköterska.

Vad händer i kroppen när du behandlar med medicinsk akupunktur?

När nålen sticks in i akupunkturpunkterna skickas impulser från området till ryggmärgen. Därifrån går impulserna vidare till hjärnan som skickar impulser att producera endorfiner. Det gör bland annat att smärtan minskar. Lokalt där nålen sitter ökar blodcirkulationen. Efter en akupunkturbehandling upplevs musklerna avspända och sinnet känns lugnare. Hur snabbt dessa reaktioner kommer är olika. Det rekommenderas att patienten inte kör bil längre sträckor efter de första akupunkturbehandlingarna tills personen vet hur de reagerar på dem.

Hur går akupunktur behandlingen till?

Innan första behandlingen fyller du i en hälsodeklaration. Vid medicinsk akupunktur sticks tunna sterila engångsnålar i akupunkturpunkter belägna i muskulaturen, senor eller bindväv. När behandlaren vrider på nålen stimuleras närliggande nerver och vävnad. Det uppstår en pirrande, utstrålande, domnande känsla eller som en stöt när nålen vrids om. Reaktionen kallas deqi. Vridningen sker vanligtvis en eller flera gånger under behandlingen. När nålen inte stimuleras så är det viktigt att nålarna inte gör ont.

En medicinsk akupunkturbehandling omfattar vanligen 8-10 behandlingar. Vid långvariga smärttillstånd kan det krävas flera upprepade behandlingar för att kroppen ska reagera men max 5-6 behandlingar. Medicinsk akupunkturen görs med intervall på varannan dag till varannan vecka. Efter en behandlingsserie så kan det behövas påfyllnad av behandling var 2-3 månad vid långvariga smärttillstånd.

Biverkningar

Medicinsk akupunktur har få allvarliga biverkningar. Direkt efter behandlingen kan man känna sig trött. Vissa reagerar med att bli upprymda. Det är inte ovanligt att smärtan förstärks någon dag efter akupunkturbehandling för att sedan minska. Ibland kan ett blodkärl punkteras och patienten får ett blåmärke. I ytterst sällsynta fall har det förekommit att lungan har punkterats vid akupunkturbehandling över bröstryggen/ryggen.

 

Medicinsk akupunktur kan för tillfället inte ges. 

Vid intresse av medicinsk akupunktur, fyll i formuläret här nedan. Så återkommer jag när behandling är möjlig.

Wisemind 
Cecilia Nyberg
Mail: cecilia.nyberg@wisemind.nu
Telnr: 0766-343401

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: